Posjet Mobilnog tima Slavonskom Brodu – podrška kolegama

U Hrvatskoj se, unatrag nekoliko godina, a osobito unutar posljednje dvije, pojavila potreba fleksibilnog obrazovnog sustava spremnog za uključivanje svakog djeteta tražitelja međunarodne zaštite u najkraćem mogućem roku. Ovakav se izazov do sada u najvećoj mjeri postavljao pred učitelje i odgajatelje iz Zagreba i Kutine, no svakog mjeseca sve više škola i vrtića, u sve više hrvatskih gradova, treba odgovoriti na nove obrazovne potrebe u najboljemu interesu djece migranata te uz trajni razvoj vlastitih kapaciteta.
Jedan od načina na koji u tome mogu biti podržani je razmjena iskustava s iskusnijim kolegama i kolegicama. Iz tog smo razloga danas posjetili Slavonski Brod i Osnovnu školu ‘Bogoslav Šulek’, koja odnedavno u svojoj školi ima jedno, a očekuje još nekoliko djece iz Sirije čijim je obiteljima u Hrvatskoj odobren azil. Kolegice iz OŠ ‘Gustav Krklec’ iz Zagreba i OŠ ‘Josipa Kefelje’ iz Kutine, Ana Marinović Radojković, Tajana Sikaček i Josipa Kroupa, podijelile su s učiteljima i stručnim suradnica koji su nas ugostili svoje iskustvo obrazovne integracije djece migranata, izazove s kojima su se susretale na samom početku, ali i s kojima se još uvijek susreću, te načine na koje ih prevladavaju. Spomenuti tim je formiran u okviru programa ‘Izgradnja lokalnih i nacionalnih kapaciteta za obrazovnu integraciju djece migranata’ kojeg provodi Pučko otvoreno učilište ‘Korak po korak’, uz podršku UNICEF-a za Hrvatsku i u suradnji s odgojno-obrazovnim i drugim institucijama uključenim u obrazovnu integraciju djece.
Nadamo se da će se dobra praksa i ekspertiza i u buduće nastaviti širiti, a odgojno-obrazovna zajednica dodatno osnaživati.